Airbrush Studio Trojka -Zo doen wij dat-
Copyright © 2003, Airbrush Studio Trojka, Alle rechten voorbehouden.

ZO DOEN WIJ DAT:

1. Hier laten wij u zien hoe het airbrushen van een groot formaat doek in zijn werk gaat. Alvorens aan het doek te beginnen dient er eerst een ontwerp (lay-out) te worden gemaakt. Dit gebeurde in dit geval in samenwerking met de producent van de film (Dave Schram). Nadat de lay-out is goed gekeurd door de klant beginnen we met de voorbereiding van het airbrushen.

2. Het ontwerp wordt geprojecteerd op het opgespannen PVC-doek. De omtrek en "harde" lijnen van de hoofdrolspeler worden met de airbrush getekend en de titel met een stift. Voor het tekenen van de hoofdrolspeler worden tussentinten gebruikt. Er wordt namelijk nog een paar keer overheen gespoten waardoor de lijnen niet te licht mogen zijn. De omtrek van de titel wordt eerst afgeplakt omdat deze op een lichte achtergrond komt. Vervolgens wordt de titel in een basistint gespoten.

3. De projector wordt weggezet en de hoofdrolspeler en titel worden verder aan de hand van de lay-out (kleurreferentie) ingekleurd. Wij werken in dit geval van licht naar donker in verschillende lagen (tussentinten). Boven de titel wordt alvast geel voorgespoten t.b.v. de gele tekst die daar komt.

4. De titel en hoofdrolspeler zijn nu bijna klaar. Een klein gedeelte van de titel moet nog worden voltooid.

5. Nu kan de titel, hoofdrolspeler en tekst boven de titel worden afgeplakt om de achtergrond te spuiten.

 

6. De achtergrond is gespoten, de afplak/maskeerfolie kan worden verwijderd.

 

7. Om een goede contrastwerking te verkrijgen wordt de donkerste tint (zwart) pas gespoten nadat de achtergrond voltooid is. Dit geeft een betere indruk van het geheel.

 

8. Doordat onze spuitcabine niet hoog genoeg is om het doek op de volledige hoogte op te hangen bevindt zich nog een meter van het doek op de grond. Het doek wordt in twee fases gespoten. De onderste meter wordt uitgerold en voorgespoten met de lichte achtergrondkleur. Ter voorbereiding van de ondertekst wordt een masker opgeplakt wat met de computer is uitgesneden.

9. De hoofdrolspeler wordt verder afgetekend en zoals hierboven beschreven ingekleurd.

10. De maskers voor de teksten worden ingerold in rood. Na het verwijderen van de maskeerfolie wordt de ondertekst voorzien van een zwarte slagschaduw, dit gebeurt met een penceel.

11. Het doek is nu praktisch klaar en moet alleen nog worden voorzien van een aflaklaag. Dit om het doek te voorzien van een egale glans en doffe plekken te verwijderen.

12. Het doek wordt door Airbrush Studio Trojka zelf opgehangen met een ingehuurde hoogwerker op het Leidseplein in Amsterdam (City-theater).

13. Klaar! Van ontwerp tot montage. Weer een mooi doek en een tevreden klant.

 

Neem ook een kijkje op de officiele website van Pietje Bell hier staat ondermeer te lezen welke materialen er zijn gebruikt.

Het Bell-board